Hulpvraag ‘bang zijn’

Ik krijg regelmatig als hulpvraag van ouders dat hun kind vaak angstig is.
De angst varieert van angst in het donker, om fouten te maken, logeerpartijtjes, kamp, de overstap naar een nieuwe school.

Angst is een natuurlijke reactie om jezelf te beschermen. Met het kind ga ik op zoek waar het kind precies bang voor is, wat er dan gebeurt, waar het lichamelijk last van heeft en wat het kind dan meestal doet en denkt. Stapje voor stapje komt er inzicht bij het kind. We oefenen bijvoorbeeld wat het kind op zo’n moment kan doen, hoe het helpende gedachten kan inzetten, wat zijn ouders of anderen in zijn omgeving kunnen doen om hem of haar te helpen.

Boekentip


Voor kinderen vanaf 10 jaar vind ik het boek Ik ben Vincent en ik ben niet bang van schrijfster Enne Koens een aanrader!


“School is voor Vincent net survivallen: je weet nooit wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent zijn favoriete survivalhandboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden.

Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas. De Jas heet ze. Een eigenzinnig meisje, dat wars is van regeltjes en meelopers en haar eigen keuzes maakt. Haar komst verandert alles…”

OMDENKEN
Als inspiratie deel ik nog graag met jullie filmpje “Berthold geeft antwoord: Lakse puberzoon” In deze video geeft Berthold Gunster antwoord op de vraag: Hoe ga ik om met de laksheid van mijn puberzoon? Hij wil geen huiswerk maken of helpen met klusjes in het huishouden. Kun je dat omdenken? Kijk: https://youtu.be/MBpjmUlAmOA